På sporet af en karriere i banebranchen – praktikant i Atkins

Jernbanen er et komplekst og spændende område med utal af tekniske udfordringer. Det er nogle af de erfaringer Michael W. Thomsen har gjort sig efter de første to måneder som praktikant i Atkins’ Signalafdeling.

Michael er 23 år og i gang med uddannelsen som elektro-diplomingeniør på DTU. Interessen for jernbaner var afgørende, da han som led sin uddannelse valgte at gå i praktik i Atkins.

“Der er to grunde til, at jeg valgte Atkins. På DTU har jeg specialiseret mig i styring og regulering af industrielle systemer. Og så har jeg altid interesseret mig for jernbaner. Jeg tænkte; hvorfor ikke vælge noget, som man faktisk også interesserer sig for?”

En oplevelse at finde ud af, hvad der ligger bag et jernbanesystem

Det har overrasket Michael, hvor omfattende det egentlig er at arbejde med jernbaner, og hvor mange forskellige udfordringer det indebærer. Noget af det, han indtil videre har erfaret, er, hvordan et relæanlæg er sat op. “Det består af simple dele, men det er meget kompliceret. I går var jeg inde på Hovedbanegården, hvor jeg så relæ- og kontrolrummet. Det var meget imponerende. Der var interessant at se, hvordan det hele ser ud i virkeligheden.”

Den første opgave, Michael blev kastet ud i, var at projektere rødt lys til montering på en sporstopper på Aalborg Station. Derudover har han bl.a. været med i et projekt ved Ringsted Station, hvor han har lavet træksedler med ID til ledninger i sikringsanlæg; hvilket er små, men vigtige detaljer for at hele systemet fungerer.

“Jeg har fået en kæmpe oplevelse, fordi jeg har fundet ud af, hvad der ligger bag et jernbanesystem, og hvor meget det kræver i praksis,” siger han.

En verden til forskel

“Der er en kæmpe forskel mellem studieliv og virksomhed. Det er en hel ny verden. Der er ikke meget af det, jeg arbejder med, som jeg har prøvet før,” fortæller Michael. Det er hans oplevelse, at det i virksomheden forholder sig sådan, at viden ikke er noget, man tilegner sig fra en bog, men fra medarbejdere, der deler ud af deres viden.

“Jeg er imponeret over arbejdsmiljøet. Det fandt jeg ud af, allerede 2-3 dage efter jeg startede. Folk tager venligt imod én. Hvis du stiller et spørgsmål, og folk ikke kan svare, så hjælper de med at finde en, der kan hjælpe.”

Praktik er en adgangsbillet til erhvervslivet

Michael afslutter sin praktikperiode 28. januar 2011 med en naturlig overgang til afgangsprojektet. Han har nemlig allerede talt med sin afdelingsleder om at skrive sit afgangsprojekt i Atkins.“Det bliver inden for energioptimering i signalanlæg, hvilket man ikke tager højde for i dag. Jeg skal kortlægge energiforbruget og finde forbedringer.”

Michael ser praktik som en slags adgangsbillet til erhvervslivet, og han er overbevist om, at det er jernbanen, han vil beskæftige sig med som færdiguddannet ingeniør.